Όλο το σχέδιο για δάνεια αγροτών με χαμηλό επιτόκιο

  • Εκτύπωση

            epaggelmata agrotis 1

Εφόσον «περπατήσει» το σχέδιο, προσοχή χρειάζεται από τους ενδιαφερόμενους στις εμπράγματες εγγυήσεις που θα ζητηθούν.

Κάτι αλλάζει στον πλέον αδικημένο από τον τραπεζικό δανεισμό αγροτικό τομέα. Για πολλά χρόνια το «άνοιγμα» των τραπεζών σε χορηγήσεις για αγρότες παρέμενε κολλημένο στο 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο κι από το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που παίρνουν οι αγρότες κάθε χρόνο.

Η «πίτα» φαίνεται ότι μπορεί να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα και σ’ αυτό διευκολύνει και ο εντοπισμός ενός «ξεχασμένου» ειδικού λογαριασμού στον οποίο είχε πρόσβαση μόνο η Αγροτική Τράπεζα. Με αυτό τον λογαριασμό που, ουσιαστικά, παρακρατά εισφορές από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, για να ελαφρύνει το κόστος χρηματοδότησης των επενδυτικών και παραγωγικών-επιχειρηματικών δανείων, οι αγρότες μπορούν να απολαμβάνουν ελκυστικά επιτόκια από όλες τις εμπορικές τράπεζες για βραχυπρόθεσμα καλλιεργητικά δάνεια και για μεσοπρόθεσμα που ρυθμίζουν παλιότερες οφειλές.

Όπως αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο η Agrenda αυτό το Σάββατο (σελ. 28-29), ο διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Μάλιστα, τώρα που δεν υπάρχει εξειδικευμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που να επικεντρώνεται στην αγροτική πίστη και, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε ρευστό, μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα για να «ανοίξει» το παιχνίδι των χαμηλότοκων δανείων σε όλους.

 agronews.gr

Pin It