slogan

   ""Ιστοχώρος Γνώμης και Ελεύθερης Έκφρασης""

Xpert Access

search

Παράταση της εισφοράς ΕΛΓΑ μέχρι 31 Αυγούστου

                   96BC2E764E5B67FA90BB30D3ACBE8BFC

 

Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2012 από τους αγρότες έως τις 31 Αυγούστου 2013 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε την παραπάνω απόφαση εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν έγκαιρα στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς του 2012 την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ και για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2012 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Τσαυτάρης: «Κακώς γίνεται θόρυβος για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων

             C576DC08D78D0F9243AB0FBEBFB23418

     

Καθυσηχαστικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τη φορολογία αγροτεμαχίων: «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογήσει κανένα παραγωγικό αγροτεμάχιο», είπε ο Θανάσης Τσαυτάρης από την Άρτα, όπου παραβρέθηκε σε ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ηπείρου.«Η Κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαίωσε και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σας δηλώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις της να φορολογήσει παραγωγικά αγροτεμάχια και ιδιαίτερα μάλιστα στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Περισσότερα...

Τετάρτη η απάντηση για αποζημιώσεις 77 παραγωγών στον δήμο Ήλιδας

             agrotikes-epidotiseis-2014-2020

 

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η απάντηση του ΕΛΓΑ για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τους 77 παραγωγούς της περιφέρειας του δήμου Ήλιδας, που οι καλλιέργειες τους είχαν πληγεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και οι οποίοι δεν μπορούν να αποζημιωθούν, αφού στο σύστημα καταχώρησης του ΕΛΓΑ, δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια!

Περισσότερα...

Προθεσμίες υποβολής για την αναδιάρθωση των αμπελώνων

              ambelourgos-stafyli

 

Η Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων λήγει στις 15/5/2013. 'Γα δικαιολογητικά τα οποία 0α συνοδεύουν την αίτηση είναι:

Περισσότερα...

Την «ενηλικίωση» θα κρίνουν οι εκλογές στους Νέους Αγρότες

             83ED69DC6ECDC4CB62101394BBE44A5A

Αλλαγή γενιάς επιχειρείται στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το μαχητικό προφίλ της ενόψει και των διεκδικήσεων που επιβάλεται να τεθούν στην «ατζέντα» σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2014. Οι εκλογές της 21ης Απριλίου στην έδρα της ΠΕΝΑ στην Αθήνα (Χαλκοκονδύλη) σηματοδοτούνται από το γεγονός ότι, με βάση της μέχρι στιγμής πληροφορίες της Agrenda, μόνο ένας Νέος Αγρότης από το σημερινό διοικητικό συμβούλιο έχει σκοπό να υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Περισσότερα...

Ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

             B69077950C1CDF70D1F1EF369BADFDF7

 

Μέχρι τις 8 Μαΐου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενες τράπεζες να δηλώσουν συμμετοχή στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου και είναι το τελευταίο βήμα πριν την ενεργοποίηση του Ταμείου, ώστε να ξεκινήσουν οι επιλεγμένες τράπεζες να χορηγούν τα δάνεια και τις εγγυητικές επιταγές για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, του Μέτρου Εμπορίας και Μεταποίησης και άλλων προγραμμάτων των αγροτών.

Με κάρτα το αγροτικό πετρέλαιο, τρέχουν οι αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ

              AGROTES APERGIA

 

Το σύστημα φθηνού αγροτικού πετρελαίου με κάρτα για κάθε αγρότη ξεχωριστά προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών. Κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, έχει αναλάβει ο όμιλος Πειραιώς-ΑΤΕ, λόγω της υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει. Έρχεται σε λίγους μήνες το σύστημα φθηνού αγροτικού πετρελαίου με κάρτα για κάθε αγρότη ενώ την ίδια ώρα ξεκίνησε, αν και με καθυστέρηση, η διαδικασία για την επιστροφή ΦΠΑ.

Περισσότερα...

Δελτίο τύπου για τον Μαροκινό ιό

          W203-images 6

 

Με αφορμή την περσινή δύσκολη χρονιά στην καλλιέργεια του κολοκυθιού και την παρουσία, για πρώτη φορά στο Νομό μας, του νέου ιού Moroccan Watermelon Mosaic Virus (MWMV) και καθώς είναι σε εξέλιξη η καλλιέργεια του καρπουζιού, εφιστούμε την προσοχή στους καλλιεργητές και υπενθυμίζουμε ότι η πρόληψη είναι το μοναδικό όπλο μας ενάντια στους ιούς.

Υπενθυμίζουμε ότι φορέας μετάδοσης της ίωσης στη φύση είναι οι αφίδες ενώ διερευνάται πιθανός ρόλος του αλευρώδη. Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα που κάνει το έντομο κατά την διατροφή του και ανήκει στην κατηγορία των μη έμμονων ιών. Μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να μολυνθεί ένα φυτό. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό φυτών.

Ο ιός διαιωνίζεται στα μολυσμένα φυτά καλλιεργούμενα και αυτοφυή. Ξενιστές του ιού εκτός του κολοκυθιού σύμφωνα με την βιβλιογραφία είναι το καρπούζι, το πεπόνι , το αγγούρι. Τα συμπτώματα της ασθένειας στα μολυσμένα φυτά είναι νανισμός και φύλλα κορυφής μικρά, κατσαρά, χλωρωτικά. Επειδή ο ιός αυτός εντοπίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στον Νομό μας και λόγω της άγνωστης μέχρι τώρα αντιμετώπισής του, πρέπει να ληφθούν από τους καλλιεργητές κολοκυθιού προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας. Τα προληπτικά μέτρα που συστήνονται είναι τα ακόλουθα: • Ιδιαίτερη προσοχή στην παραγωγή και φύτευση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (φυταρίων) που πρέπει να είναι απαλλαγμένα από τον ιό και από αφίδες - αλευρώδεις.

• Όταν τα φυτάρια παράγονται από τον παραγωγό, το σπορείο να είναι υποχρεωτικά καλυμμένο και να έχει προθάλαμο και εντομοστεγή προστασία.

• Αποφυγή μετακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού (φυταρίων ) από περιοχές που ενδημεί ο ιός.

• Χρήση υβριδίων με ανοχή σε διάφορες ιώσεις.

• Συστηματική καταπολέμηση του φορέα του ιού που είναι οι αφίδες με εγκεκριμένα εντομοκτόνα από το στάδιο του φυτωρίου. Είναι απαραίτητοι επιμελημένοι και τακτικοί ψεκασμοί με κατάλληλα αφιδοκτόνα τις πρώτες 40-60 ημέρες από την μεταφύτευση στα σπορεία και στα χωράφια, ώστε να προστατευτούν από τις προσβολές των αφίδων σε αυτό το κρίσιμο στάδιο. Η χημική καταπολέμηση των αφίδων- μελίγκρων πρέπει να γίνεται με ένα πρόγραμμα φυτοπροστασίας το οποίο θα περιλαμβάνει εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εναλλαγή διαφορετικών ομάδων δράσης

• Καταπολέμηση όλων των φυτών - ζιζανίων εντός και πέριξ των καλλιεργειών κολοκυθιάς.

• Άμεση καταστροφή και απομάκρυνση των πρώτων ύποπτων φυτών με κάψιμο ή υγειονομική ταφή νωρίς κατά την καλλιεργητική περίοδο, όταν η συχνότητα εμφάνισης της ίωσης είναι χαμηλή. Πριν την απομάκρυνση των φυτών να προηγηθεί ψεκασμός με κατάλληλο Φυτοπροστατευτικό προϊόν για την καταπολέμηση των αφίδων που ενδεχομένως υπάρχουν σε αυτό. Τόσο οι καλλιεργητές κολοκυθιού όσο και καρπουζιού όταν βλέπουν ένα «ασυνήθιστο» φυτό να ενημερώνουν τους κατά τόπους γεωπόνους. Το καρπούζι παρόλο που δεν είχε πρόβλημα ίωσης, χρειάζεται προσοχή για δύο λόγους:

1) είναι μια από τις σπουδαιότερες καλλιέργειες του Νομού μας και

2) είναι ξενιστής του MWMV.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας κ Κτηνιατρικής και στα τηλ : 2621360108 και 2621360110

«Τσίμπησε» ξαφνικά η τιμή στα αρνιά, με πράξεις στα 5,5 ευρώ το κιλό

               CC2DD77C5101EA89F0954F4CDBD3BA4A

 

Ξαφνική άνοδος παρατηρήθηκε στις τιμές του αρνιού στα τέλη της περασμένης εβδομάδος με το εμπόριο να πληρώνει τους παραγωγούς στη Θεσσαλία μέχρι και 5,5 ευρώ το κιλό. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η άνοδος αυτή συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση για αρνιά λόγω του Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή ή αν πρόκειται απλά για μια «κόντρα» μεταξύ των εμπόρων την οποία διευκόλυναν με τη διαπραγματευτική τους στάση και κάποιοι αιγοπροβατοτρόφοι.

Περισσότερα...

Αγρότες Ηλείας: Με τα λόγια δεν γίνεται προκοπή...

               agrotikes-epidotiseis-2014-2020

 

Κάποτε με 10 στρέμματα στην Ηλεία ζούσε μια τετραμελής οικογένεια, σήμερα δεν φτάνουν ούτε τα 50 στρέμματα, αυτή είναι η τραγική εικόνα που βιώνουν δεκάδες αν όχι χιλιάδες αρδευτές στο νομό στην αφετηρία μια ακόμα αρδευτικής περιόδου. Η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, των εφοδίων, και η έλλειψη χρηματοδότησης είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Περισσότερα...

Διακίνηση φυτών εσπεριδοειδών-Υποχρεώσεις φυτωριούχων, εμπόρων και παραγωγών σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία’

               Scan04052012 091952

Η ίωση της Τριστέτσας αποτελεί την πλέον καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών παγκοσμίως. Μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού της Τριστέτσας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας το 2010 , στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας τα έτη 2010,2011,2012, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 2010, 2011, 2012, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 2010, 2012 στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας 2011, στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας το 2011, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας το έτος 2012 είναι απαραίτητη η πιστή τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας για την αποφυγή διάδοσης της ίωσης. Τα φυτά των εσπεριδοειδών (Citrus spp.) αναφέρονται στο Παράρτημα V, Μέρος Α, Κεφ. Ι του Προεδρικού Διατάγματος 365/2002, και προκειμένου να διακινηθούν τόσο εντός της χώρας όσο και εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο. (1) Αναγράφεται η αρμόδια αρχή που εγκρίνει την έκδοσή του: Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής ή Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ & ΠΕ). (2) Αναγράφεται ο κωδικός ή το όνομα της προστατευόμενης ζώνης για την οποία ισχύει. Το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο είναι ένα καρτελάκι ορθογώνιου σχήματος, της μορφής που φαίνεται παραπάνω, το οποίο εκτυπώνει ο παραγωγός του φυτού (φυτωριούχος), μετά από σχετική έγκριση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκει και θα πρέπει να συνοδεύει το φυτό καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής του μέχρι την τελική του εγκατάσταση. Το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο φυτό έχει ελεγχθεί, τόσο για την ίωση της Τριστέτσας, όσο και για άλλα παθογόνα καραντίνας και η διακίνησή του είναι ασφαλής. Το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο για να έχει ισχύ και να είναι νόμιμο πρέπει να επικολλάται ή να προσδένεται με μόνιμο τρόπο πάνω στο φυτό ή πάνω στη συσκευασία των φυτών, εάν αυτά διακινούνται συσκευασμένα. Οι διακινητές (έμποροι) οι οποίοι δεν παράγουν οι ίδιοι τα φυτά αλλά αγοράζουν από φυτωριούχους ή από άλλους εμπόρους, υποχρεούνται να ζητούν και να αγοράζουν μόνον φυτά που συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο. Οι επαγγελματίες παραγωγοί οι οποίοι αγοράζουν φυτά για φύτευση σε οπωρώνες από φυτωριούχους ή από εμπόρους, υποχρεούνται να αγοράζουν μόνον φυτά που συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, και να το φυλάσσουν για ένα (1) τουλάχιστον έτος, προκειμένου να είναι διαθέσιμο σε ενδεχόμενο έλεγχο. Έχουν επίσης την υποχρέωση για κάθε νέα φύτευση που πραγματοποιούν να ενημερώνουν την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Οι ερασιτέχνες οι οποίοι αγοράζουν μεμονωμένα φυτά για φύτευση, θα πρέπει επίσης να προμηθεύονται φυτά με Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο. Σε όλους εκείνους που διακινούν (φυτωριούχοι, έμποροι) ή προμηθεύονται (αγρότες, ερασιτέχνες) φυτά εσπεριδοειδών χωρίς φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο Νόμο 2147/1952 και τις τροποποιήσεις του (διοικητικό πρόστιμο από 1467,35 ως 5869,40 € και φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 1467,35 € τουλάχιστον), ενώ τα φυτά κατάσχονται και καταστρέφονται. Παρακαλούνται όλοι οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών, αμέσως μόλις παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα στα δέντρα τους, όπως απότομη και ανεξήγητη ξήρανση κλάδων ή και ολόκληρων

Ποίοι Είμαστε

Σας καλωσορίζουμε στο  iliaplanet.gr στο νέο ιστοχώρο του νομού μας.

Το iliaplanet είναι μια νέα προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης του νομού μας , προς την σωστή κατεύθυνση αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου, σε αντίδραση των καιρών και όλων αυτών που θέλουν και επιζητούν – για τους δικούς τους λόγους ο καθένας- την οργιώδη και χωρίς σεβασμό ανάπτυξη των πραγμάτων χωρίς αξίες και ιδανικά.

Για τον λόγο αυτό το iliaplanet  είμαστε όλοι εμείς και είσαστε όλοι εσείς , ο καθένας ξεχωριστά, γιατί ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο προς την σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων . Μια πρώτη προσπάθεια είναι αυτός ο διαδικτυακός τόπος.

Το iliaplanet φιλοδοξεί να γίνει ένα χώρος όπου συντάκτες θα είναι όλοι εμείς οι αναγνώστες που επιθυμούμε να μεταφέρουμε και να εκφράσουμε πράγματα που μας απασχολούν χωρίς στεγανά. Για αυτό , λοιπόν, στείλτε μας το κείμενο σας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε ώστε να γίνουμε αυτό που πραγματικά πρέπει να είμαστε.

Καλώς ορίσατε και καλώς  σας βρήκαμε.

Latest Tweets

  • over a year ago