slogan

   ""Ιστοχώρος Γνώμης και Ελεύθερης Έκφρασης""

Xpert Access

search

Ονόματα και υπουργεία στη νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

              trikommatiki2014

Καθοριστικής σημασίας για το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι η συνάντηση που αναμένεται να έχουν σήμερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στα δύο κόμματα επικρατεόι πυρετόςς διαβουλεύσεων για τα ονόματα πουα θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση καιτις θέσεις που θα καταλάβουν. Λιγότερο είναι το πάθος για την προγραμματική συμφωνία την οποία έχουν αναλάβει να συντάξουν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ και ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε δύο σημαντικές συνεντεύξεις ο κ. Σαμαράς στο Βήμα" και ο κ. Βενιζέλος στο "Εθνος της Κυριακής" οι δύο άντρες σκιαγραφούν τη νέα πορεία, καθώς κια τις σχέσεις τους.

Ειδικότερα:

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως: "Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως".

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι πως "στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές" και σημείωσε ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε".

Οσον αφορά στα ονόματα που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση και τις θέσεις που θα καταλάβουν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σίγουρο είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα απαρτίζεται από πολιτικά στελέχη. Πληροφορίες θέλουν οι αναλογία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε αριθμό υπουργών να είναι ένας προς δύο και ως εκ τούτου στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να μετάσχουν περί τα 15 στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τα σενάρια για τα πιθανά ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικό θώκο έχουν φουντώσει, Μείζον ζητούμενο παραμένει αν τελικά ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως υπουργός. Αυτό σύμφωνα με την Ιπποκράτους θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας με πιθανό νέο όνομα τον πρώην υπουργό επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη. Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ενώ αμετακίνητος θεωρείται και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτός κι αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει να αναλάβει το ΥΠΕΞ ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος. Επίσης, θα δημιουργηθεί θέση υφυπουργού υπεύθυνου για τη Νέα Δημόσια Τηλεόραση για την οποία πιθανότατα την ευθύνη θα έχει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Καυτές πατάτες» θεωρούνται τα υπουργεία που κατείχε η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή το Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η ΝΔ επιθυμεί να το αναλάβει ο αναπληρωτής Χαρ.Αθανασίου. Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε ο Δημήτρης Σταμάτης είτε ο Μ. Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Σκέψεις επίσης γίνονται για διαχωρισμό του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να παραμένει στο Ανάπτυξης και να ακούγονται έντονα τα ονόματα των Μ. Βορίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη για το Υποδομών. Το υπουργείο Εργασίας επίσης ακούγεται έντονα ότι θα αποκτήσει νέα ηγεσία με δεδομένες και τις βολές που είχε δεχθεί ο Γ. Βρούτσης από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ανεργίας. Αλλαγές αναμένονται επίσης και στα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας.

Το όνομα της Φώφης Γεννηματά ακούγεται για τα δύο πρώτα υπουργεία, ενώ για το Ναυτιλίας ο Κ. Μουσουρούλης μάλλον αποχωρεί με επικρατέστερους τους Μ. Βαρβιτσιώτη ή Μ. Πλακιωτάκη. Στη λίστα στελεχών του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και ο Γιάννης Μανιάτης για το ΥΠΕΚΑ, όπου είχε θητεύσει και παλαιότερα. Σχεδόν σίγουροι πάντως πρέπει να θεωρούνται ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

imerisia.gr

Pin It

Ποίοι Είμαστε

Σας καλωσορίζουμε στο  iliaplanet.gr στο νέο ιστοχώρο του νομού μας.

Το iliaplanet είναι μια νέα προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης του νομού μας , προς την σωστή κατεύθυνση αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου, σε αντίδραση των καιρών και όλων αυτών που θέλουν και επιζητούν – για τους δικούς τους λόγους ο καθένας- την οργιώδη και χωρίς σεβασμό ανάπτυξη των πραγμάτων χωρίς αξίες και ιδανικά.

Για τον λόγο αυτό το iliaplanet  είμαστε όλοι εμείς και είσαστε όλοι εσείς , ο καθένας ξεχωριστά, γιατί ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο προς την σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων . Μια πρώτη προσπάθεια είναι αυτός ο διαδικτυακός τόπος.

Το iliaplanet φιλοδοξεί να γίνει ένα χώρος όπου συντάκτες θα είναι όλοι εμείς οι αναγνώστες που επιθυμούμε να μεταφέρουμε και να εκφράσουμε πράγματα που μας απασχολούν χωρίς στεγανά. Για αυτό , λοιπόν, στείλτε μας το κείμενο σας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε ώστε να γίνουμε αυτό που πραγματικά πρέπει να είμαστε.

Καλώς ορίσατε και καλώς  σας βρήκαμε.

Latest Tweets

  • over a year ago