slogan

   ""Ιστοχώρος Γνώμης και Ελεύθερης Έκφρασης""

Xpert Access

search

Εθνικό σχέδιο σε τρεις άξονες.

ethiko sxedio

Πλέον οι συνθήκες τόσο στο νομό μας όσο και σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες, συνεχώς βυθιζόμαστε οικονομικά αλλά κυρίως κοινωνικά που μπορεί να είναι σημαντικότερο πρόβλημα από το οικονομικό. Παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις στην παιδεία, στα νοσοκομεία και γενικότερα σε όλο το κράτος πρόνοιας. Η κοινωνική συνοχή έχει κλονιστεί σημαντικά από τα συνεχιζόμενα οικονομικά μέτρα δημοσιονομική προσαρμογής και πειθαρχίας.

 

Για να μπορέσουμε, κάποια στιγμή, να αναπτυχθούμε και να πατήσουμε στα πόδια μας χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύεις πρέπει να καταρτίσουμε ένα Εθνικό σχέδιο 50ετίας βασισμένο σε τρεις άξονες. Το Εθνικό σχέδιο θα δημιουργηθεί μετά από κοινωνικό διάλογο, με όρους διαφορετικούς που γινόταν ή γίνεται ακόμα και σήμερα, με υπομονή, επιμονή και αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό το Εθνικό σχέδιο θα πρέπει να στηρίζετε σε τρείς βασικούς άξονες που είναι η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

 

Η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μοχλό ανάπτυξης και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο αρχικό κόστος. Όταν λέμε πρωτογενής παραγωγή εννοούμε την γεωργία και την κτηνοτροφία, πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι να παράγουμε προϊόντα που η γη μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα. Για να είναι επιτυχημένη η παραγωγή απαιτείται να απαντηθεί πρώτα το ερώτημα πόσο μπορώ να πουλήσω και μετά πόσο μπορώ να παράγω. Με αυτό τον τρόπο και την απάντηση του πρώτου ερωτήματος θα γίνει ένα σχεδιασμός όπου δεν θα υπάρχει επάρκεια στα παραγόμενα προϊόντα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η παγκόσμια αγορά, επιπλέον θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής αλλά και αυξήσουμε την ποιότητα αυτών των προϊόντων.

 

Δεύτερος άξονας του Εθνικού σχεδίου μπορεί να είναι ο τουρισμός που οι συνθήκες στην χώρας μας προσφέρονται για την ανάπτυξή του. Γίνεται λάθος διαχείρισης του τομέα του τουρισμού με κακές υπηρεσίες και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Μόνο με συνεργασία και σωστή προώθηση γίνεται να πάρουμε τα μέγιστα οφέλη, εκτός από τον ήλιο και τις παραλίες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κρουαζιέρα, τον Θρησκευτικό τουρισμό αλλά και τον χειμερινό τουρισμό ώστε όλο τον χρόνο να υπάρχουν αφίξεις κυρίως από το εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει ανάγκη να γίνει μια ενοποίηση όλων των Αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα για την σωστή αξιοποίηση και προώθησης τους.

 

Τέλος, τρίτος άξονας μπορεί να είναι η ναυτιλία που μέχρι πριν λίγο καιρό ήμασταν στην πρώτη θέση παγκοσμίως( πλέον είμαστε στην 2η θέση μετά την Μάλτα). Σε αυτό τον τομέα είναι απλά τα πράγματα, η φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 20% ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν τις επιχειρήσεις τους στην Μάλτα με φόρο 4,25% ή στον Παναμά με 4%, μπορούμε σε συνεννόηση μαζί τους μέσω της ένωσης που διαθέτουν να τους προτείνουμε π.χ. φόρο 3,75% και να φέρνουν όλες τοις επιχειρήσεις του εδώ στην χώρα και έτσι η Ελλάδα θα γίνει παγκόσμιο κέντρο ναυτιλίας. Αρχικά φαίνεται άδικο αλλά άδικο είναι και η ύφεση με όλες τις συνέπειες που υποβάλλονται σε όλους τους πολίτες. Από το 3,75% το 3% θα πηγαίνει στα ταμεία του κράτους, το 0,25% θα πηγαίνει στην χρηματοδότηση των ναυπηγείων μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας, το 0,25% θα πηγαίνει σε ένα ταμείο όπου θα χρηματοδοτεί τις ίδιες τις επιχειρήσεις για αγορά νέων πλοίων και τέλος το 0,25% θα πηγαίνει στην κοινωνική πρόνοια.

 

Με τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι όλοι θα γίνουμε αγρότες, σερβιτόροι και ναυτικοί αφού αν αναπτυχθούν αυτοί οι άξονες αναγκαστικά να αναπτυχθούν όλα τα παράλληλα επαγγέλματα, γενικά θα παρασυρθούν όλα.

 

Έχουμε τις βάσεις, τώρα θέλουμε συνεννόηση και θέληση για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον βασισμένο στις αξίες, στα ιδανικά μας και στον πολιτισμό μας, για εμάς αλλά και για νέες γενιές.


Γράφει ο Αρβανίτης Διονύσιος

Pin It

Ποίοι Είμαστε

Σας καλωσορίζουμε στο  iliaplanet.gr στο νέο ιστοχώρο του νομού μας.

Το iliaplanet είναι μια νέα προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης του νομού μας , προς την σωστή κατεύθυνση αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου, σε αντίδραση των καιρών και όλων αυτών που θέλουν και επιζητούν – για τους δικούς τους λόγους ο καθένας- την οργιώδη και χωρίς σεβασμό ανάπτυξη των πραγμάτων χωρίς αξίες και ιδανικά.

Για τον λόγο αυτό το iliaplanet  είμαστε όλοι εμείς και είσαστε όλοι εσείς , ο καθένας ξεχωριστά, γιατί ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο προς την σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων . Μια πρώτη προσπάθεια είναι αυτός ο διαδικτυακός τόπος.

Το iliaplanet φιλοδοξεί να γίνει ένα χώρος όπου συντάκτες θα είναι όλοι εμείς οι αναγνώστες που επιθυμούμε να μεταφέρουμε και να εκφράσουμε πράγματα που μας απασχολούν χωρίς στεγανά. Για αυτό , λοιπόν, στείλτε μας το κείμενο σας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε ώστε να γίνουμε αυτό που πραγματικά πρέπει να είμαστε.

Καλώς ορίσατε και καλώς  σας βρήκαμε.

Latest Tweets

  • over a year ago